Koncentration kræver energi og vedholdenhed, og i en verden fyldt med konstante forstyrrelser er det blevet sværere end nogensinde før. Undersøgelser viser, at vores evne til at koncentrere os er væsentligt dårligere i dag end for 10-20 år siden – og det gælder også for vores børn.
Men hvad vil det egentlig sige at kunne koncentrere sig? Det handler om evnen til at fordybe sig i en opgave uden at lade sig distrahere af omgivelserne – det, man kalder for deep work.
Mange børn kæmper med koncentration, men for nogle er udfordringen så stor, at det påvirker skolearbejde, leg og daglige rutiner. Hvis dit barn har forhøjet arousal, vil det have svært ved at sortere sanseindtryk fra og derfor konstant blive forstyrret af baggrundsstøj og bevægelser.
Den gode nyhed er, at sansemotorisk træning kan hjælpe med at regulere arousal, så barnet får nemmere ved at fokusere og fordybe sig.
I denne artikel ser vi nærmere på:
Alle børn kan have svært ved at koncentrere sig fra tid til anden, især hvis en opgave ikke fanger deres interesse. Men hvis dit barn konstant kæmper med at holde fokus, kan det være tegn på en underliggende udfordring.
Tegn på koncentrationsproblemer:
Hvis dit barn har svært ved at koncentrere sig på tværs af forskellige aktiviteter, og hvis det påvirker hverdagen, er det værd at undersøge, hvad der ligger bag.
For at koncentrere sig skal hjernen være i balance. Hvis et barn har forhøjet arousal, betyder det, at det modtager for mange sanseindtryk på én gang.
Forestil dig, at du prøver at læse en bog i et rum, hvor:
Hvis din hjerne ikke kan filtrere disse lyde fra, vil det være næsten umuligt at fokusere.
Dette er præcis, hvad børn med forhøjet arousal oplever – hele dagen. De bliver konstant bombarderet med sanseindtryk, som de ikke kan ignorere, og det gør det ekstremt svært at koncentrere sig om én ting ad gangen.
For nogle børn skyldes koncentrationsproblemer ikke kun arousal, men også umodne reflekser, som gør det fysisk svært for dem at sidde stille og fokusere.
To primitive reflekser spiller en særlig rolle:
1. Moro-refleksen
2. ATNR-refleksen (asymmetrisk tonisk nakke-refleks)
Når disse reflekser ikke er integrerede, kan det være umuligt for barnet at sidde stille, fokusere og gennemføre opgaver.
Sansemotorisk træning kan hjælpe barnet med at:
Træningen fokuserer på:
Børn, der arbejder med sansemotorisk træning, oplever ofte:
Hvis dit barn har svært ved at koncentrere sig, kan du hjælpe det nu:
1. Minimer baggrundsstøj under opgaver som lektier – fx ved at slukke for TV og andre forstyrrelser.
2. Brug fysiske pauser, fx korte gåture eller små øvelser, der giver sensorisk regulering.
3. Giv barnet mulighed for sanseinput, fx gennem dybe tryk (kram, massage, kugledyne).
4. Indfør struktur og forudsigelighed, så barnet ved, hvad det skal fokusere på.
5. Overvej sansemotorisk træning, hvis dit barn fortsat kæmper med koncentration.
Vil du vide mere om, hvordan sansemotorisk træning kan hjælpe dit barn? Kontakt mig her, så vi sammen kan finde en løsning.