Virker dit barn klodset med hænderne? Har det svært ved at holde på en blyant, skrive pænt eller tåle berøring af hænderne? Så kan en aktiv griberefleks være en vigtig årsag – og en overset blokering for barnets finmotoriske udvikling.
Griberefleksen i hånden – også kaldet palmar grasp reflex– er en af de primitive reflekser, som udvikles allerede i fosterstadiet. Allerede omkring 11. graviditetsugekan man observere, at fosteret reagerer på tryk i håndfladen ved at gribe. Denne refleks fortsætter efter fødslen og er vigtig i den tidlige kontakt mellem barn og omsorgsperson.
Griberefleksen aktiveres, når noget rører barnets håndflade – f.eks. en finger, en sut eller legetøj. Barnet vil automatisk lukke hånden omkring genstanden – en ufrivillig og instinktiv bevægelse.
Refleksen er vigtig i den tidlige kontakt og regulering, men den skal aftage naturligt omkring 4 måneders alderen, så barnet kan begynde at bevæge hænderne mere frit og bevidst.
Hvis griberefleksen forbliver aktiv ud over 4-6 måneders alderen, vil den spænde op i hånden og forhindre, at barnet udvikler en fri og præcis håndmotorik. Det bliver svært for barnet at:
I stedet for at bruge hænderne aktivt, vil barnet undgå kontakt, spænde op i kroppen og skabe kompensationsstrategier. Det påvirker ikke kun den motoriske udvikling, men også den følelsesmæssige og sociale trivsel.
En ikke-integreret griberefleks viser sig ofte som:
Og så er der de mindre åbenlyse tegn:
Mange børn med skolevanskeligheder, sanseforstyrrelser og motoriske udfordringer har stadig en aktiv griberefleks. Det er ikke altid den primære årsag, men den er ofte medvirkende – og derfor en vigtig brik at have med i vurderingen af barnets samlede sansemotoriske profil.
I min klinik ser jeg ofte børn, der beskytter hænderne så meget, at hele kroppen spænder op, bare man nærmer sig med noget nyt. Disse børn undgår finmotoriske opgaver, trækker sig socialt eller reagerer voldsomt, når deres komfortzone overskrides.
Det handler ikke om stædighed – men om et nervesystem, der stadig reagerer, som om det var spædbarnets.
Selvom refleksen burde være integreret inden for barnets første leveår, kan man stadig integrere den seneremed den rette sansemotoriske træning.
Når griberefleksen integreres, ser vi:
Reflekstræning er en blid, men effektiv vej til at modne nervesystemet. Det kræver tålmodighed og regelmæssighed, men resultaterne er tydelige – og for mange børn helt afgørende for deres udvikling og livskvalitet.
Hvis du genkender flere af ovenstående tegn, og dit barn kæmper med finmotorik, taktil berøring eller uro i kroppen, så kan griberefleksen være aktiv.
Hos Sansevejlederen.dk tilbyder jeg sansemotoriske forløb, hvor vi arbejder målrettet med at integrere de primitive reflekser – herunder griberefleksen. Forløbene tilpasses dit barns behov og foregår i trygge rammer, ofte hjemme.