Muskel- og ledsansen – også kaldet den proprioceptive sans– er måske den mindst kendte af de tre primære sanser, men den er altafgørende for, at barnet kan føle sig hjemme i sin krop. Det er denne sans, der gør, at vi ved, hvor vores krop er, hvordan vi bevæger os – og hvor meget kraft vi bruger.
Når sansen ikke fungerer optimalt, kan det føre til store vanskeligheder i barnets dagligdag. Barnet kan blive uroligt, klodset, overforsigtig eller bruge alt for meget (eller for lidt) kraft i sine bevægelser. Og netop fordi sansen er så “usynlig”, er den også ofte overset – både i hjem og institutioner.
Muskel- og ledsansen registrerer tryk, træk og bevægelse i muskler og led. Den sender besked til hjernen om:
Takket være denne sans kan barnet:
Den proprioceptive sans arbejder tæt sammen med labyrintsansen og taktilsansen, og balancen mellem disse er afgørende for barnets samlede trivsel og udvikling.
Når den proprioceptive sans ikke er i balance, kan barnet over- eller underreagere på indre og ydre bevægelser. Det kan give:
1. Hyporesponsivitet (underreagerende sans)
2. Hypersensitivitet (overreagerende sans)
1. Bevægelse og leg
2. Finmotorik og skolefærdigheder
3. Energi og regulering
4. Søvn og hvile
Muskel- og ledsansen spiller en vigtig rolle i følelsesmæssig regulering. Når vi bruger kroppen fysisk – fx skubber, løfter, presser eller trækker – aktiveres nervesystemets beroligende respons. Det er derfor mange børn instinktivt søger tung leg, tumleri eller tryk, når de er overstimulerede eller i affekt.
Børn med proprioceptive udfordringer kan derfor fremstå som:
Men i virkeligheden forsøger deres nervesystem blot at skabe balance.
Børn med autisme, ADHD eller sensoriske forstyrrelser
Børn med neurodiversitet har ofte en udfordret proprioception. Det kan føre til:
Præmature børn
For tidligt fødte børn har ofte lav muskeltonus og en umoden proprioceptiv sans. Det kan vise sig som slappe bevægelser, træthed, og manglende kontrol og udholdenhed.
Børn med motoriske vanskeligheder
Når proprioceptionen er svag, kan motorisk indlæring være langsom og besværlig. Barnet skal bruge mange gentagelser og ekstra støtte for at få bevægelserne til at “sidde fast” i kroppen.
Du kan hjælpe barnets proprioception gennem målrettede lege og øvelser, der involverer tryk, træk og tyngde.
1. Grovmotorisk leg
2. Dybe tryk og tyngde
3. Koordinationslege
4. Finmotorisk stimulation
Overvej at søge faglig hjælp, hvis barnet:
Et sansemotorisk forløb kan hjælpe barnet til at:
Når den proprioceptive sans fungerer, føler barnet sig hjemme i kroppen, har styr på sin kraft og kan agere sikkert i verden. Når den ikke fungerer, oplever barnet en kropslig usikkerhed, der kan forstyrre alt fra leg og læring til søvn og trivsel.
Derfor bør muskel- og ledsansen have en langt større plads i både forældres og fagpersoners bevidsthed. Det er ikke bare “noget med muskler” – det er kropsforståelse, følelsesregulering og grundlæggende trivsel.
Vil du vide mere om sansemotorisk træning og hvordan jeg kan støtte dit barn i at mærke kroppen bedre?
Læs mere her – eller kontakt mig for en uforpligtende samtale.