SØVNPROBLEMER
shutterstock_140642584


HAR DIT BARN SØVNPROBLEMER? Søvnproblemer hos børn definerer jeg ved børn, som tager lang tid om at falde i søvn (mere end 20 minutter), har mange opvågninger eller vågner tidligt om morgenen.


Hos det lille barn har det ofte svært ved at falde i søvn, og forældrene må bære barnet rundt, sidde på en stor træningsbold og hoppe op og ned, indtil barnet sover, eller er nødt til at gå en lang tur med barnet i barnevognen – helst på ujævnt terræn – før det falder i søvn. De små børn har ofte svært ved at sove en lur på mere end 45 minutter i løbet af dagen. Om natten kan der være mange opvågninger og et meget stort behov for tæt kontakt med forældrene. Børnene er ofte de sidste i mødregruppen til at sove igennem om natten, hvis de da kommer til det. 


Hos det større barn kan det have svært ved indsovningen, dvs. den tid, det tager for barnet at falde i søvn om aftenen. Jeg mener, at det er normalt at falde i søvn på 20 minutter. Hvis dit barn falder i søvn på 30 minutter, er det dog ikke sikkert, at det har søvnproblemer. Men de børn, som er meget påvirket, vil ofte have indsovningstider på alt fra 30 til 120 minutter. I den tid, de ligger i sengen, vil de som regel blive urolige, gå på toilettet ofte, bede om vand og kalde på forældrene. Nogle forældre er nødt til at sidde hos barnet i hele indsovningstiden. De større børn kan også være præget af mange opvågninger om natten og NightTerror. En sen sovetid om aftenen betyder ikke nødvendigvis, at børnene kan sove længere om morgenen. For lidt søvn hos alle børn giver mindre overskud dagen efter. Det kan derfor være en ond cirkel at komme ind i for barnet, når den gode søvn udebliver.


Søvnproblemer hos dit barn med ovenstående karakteristika vil ofte bunde i en forhøjet arousal på dit barns hjernestamme. Dit barn er født med den arousal, som det har, så du, som forælder, har altså ikke gjort noget forkert. Arousal betyder "vågenhed" på dansk. At have en forhøjet arousal betyder derfor, at børns hjerner er lidt mere "vågne" end andres. Sagt på en anden måde, så har de børn lidt svært ved at sortere stimuli fra i løbet af dagen. Børnenes hjerner modtager simpelthen for mange indtryk. Jo flere indtryk i løbet af dagen, jo sværere vil barnet ofte have ved at falde i søvn. 


Det er muligt at dæmpe børns arousal igennem sansemotorisk træning. Det kræver daglig træning, men det er bestemt det hele værd, når barnets søvnproblemer forsvinder. Som oftest ser jeg tegn på bedring af søvn mellem 1 uge og 3 måneder inde i træningsprogrammet afhængigt af barnets problematikker. I nogle helt særlige tilfælde er barnets melatoninproduktion forstyrret. Det ses ret ofte hos børn med en autisme- eller ADHD/ADD-diagnose. Jeg vil dog alligevel anbefale at afprøve sansemotorisk træning først før medicin, da jeg har personlig erfaring med, at søvnen for disse børn bliver bedre uden melatonin. Har barnet fortsat brug for hjælp, så skal forældrene tage fat i egen læge, og der skal herefter udfærdiges søvndagbog med mere. Har barnet brug for melatonin, selvom det er blevet trænet, er dosis formentlig lavere, end hvis det ikke var blevet trænet sansemotorisk. 


317284178794582 317284178794582