MORO REFLEKSEN

KONTAKT: 

Mobil 21835080 man-fre 9-13

Mette@sansevejlederen.dk


Sansevejlederen ApS

Sølundsgade 47, 8700 Horsens

CVR 38764179

Moro refleksen


Moro refleksen kaldes også en “forskrækkelse” refleks, fordi den normalt opstår, når en baby er skræmt af en høj lyd eller bevægelse. Moro refleksen er babyens alarmsystem for at beskytte barnet mod farer. 

Moro refleksen viser sig ved, at barnet strækker benene og hovedet, mens armene rykker op og ud med håndfladerne og tommelfingerne bøjet. Kort efter bliver armene bragt sammen og hænderne knytter sig til næver, og spædbarnet græder højt.

Moro refleksen er til stede ved fødslen, topper i den første måned af livet og begynder at forsvinde omkring 2-4 måneder. Når barnet er 5-6 måneder bør refleksen være aftaget helt. Børnelæger tjekker om denne refleks er aktiv hos spædbørn, men de tjekker sjældent senere, om den er integreret og væk.


Moro refleksen er en tidlig udvikling af instinktet "kæmp eller flygt". Når barnet er skræmt eller truet, udløser det en "reaktion" eller "tilbagetrækning" fra truslen. Fordi refleksen udløses af sansesystemet, vil det medføre sanseintegrationsproblemer, hvis refleksen ikke er integreret. “Kæmp eller flygt” vil påvirke bl.a. binyrerne, som kan være med til at forårsage hyperaktivitet og opmærksomhedsproblemer. Når binyrerne bliver “stresset” af altid at være i “kæmp eller flygt” kan barnet udvikle kroniske allergier, astma, autoimmune sygdomme og andre sundhedsmæssige problemer forbundet med udmattede binyrer. 


Børn kan i nogle tilfælde udløse refleksen, bare de tænker på en stimuli. Det kan få barnet til at trække sig fra nye situationer, fordi de forsøger at passe på sig selv. De børn kan fremstå generte og følsomme, men de er ofte også umodne og krævende. Der er også børn, der bliver hyperaktive for at undgå en stimuli. De børn kan være meget dominerende, vil føle kontrol og dermed bestemme reglerne.


Nedenfor er der en liste med tegn som er typiske for børn med en aktiv moro refleks. Der er især to symptomer som er nemt genkendelige hos børn: Lydsensivitet og lyssensivitet. Barnet opfatter lyde meget lyse og høje, og øjnene trækkes imod lys og bevægelse. Da barnet ikke kan filtrerer alle disse visuelle og auditive stimuli, bliver det overstimuleret dvs. det skaber en “kæmp eller flygt” respons.


Tegn på en ikke integreret moro refleks: 


 • Sensitiv overfor sensoriske stimuli som lys, lyd og berøring
 • Sensitiv over for bevægelse bl.a. køresyg
 • Dårlig balance og koordinering
 • Underreagerende overfor sensoriske stimuli
 • Overreagerende
 • Impulsiv og aggressiv
 • Vrede eller følelsesmæssige udbrud
 • Trækker sig fra andre
 • Følelsesmæssig umodenhed
 • Diagnoser som autisme spektrum forstyrrelse eller ADHD
 • Sanseintegrationsforstyrrelse
 • Angst 
 • Allergier, intolerancer, astma
 • Dårlig fordøjelse


Den gode nyhed er, at man kan træne moro refleksen, så den integreres. Hjernen og kroppen modnes igennem træningen, og barnet begynder at fungere bedre. Symptomerne vil herefter aftage eller forsvinde helt. 
Jeg har hentet inspiration fra følgende bøger og websites: 


The Symphony of reflexes, Bonnie L. Brandes, 2015 Quantum Reflex Integration Inc.


Last child in the woods, Richard Louv, 2005, Algonquin Books of Chapel Hill


The Rhythmic Movement Method, Harald Blomberg, 2015, Lulu publishing services


Sanseintegration hos børn, A. Jean Ayres, 2007, Hans Reitzel


Grundmotorik, Anne Brodersen & Bente Pedersen, 2004, Forfatterforlaget


Brug din krop, Anne Brodersen & Bente Pedersen, 2011, Forfatterforlaget


Teorien bag børns bevægelse, Bente Pedersen, 2001, Dafolo forlag


Integrated Learning Strategies, ilslearningcorner.com


Star Institute, spdstar.org

Cleaner, 4578 Marmora Road, Glasgow D04 89GR

Call: 1-800-700-6200

Email: mail@demolink.org