HÅNDENS GRIBEREFLEKS

KONTAKT: 

Mobil 21835080 man-fre 9-13

Mette@sansevejlederen.dk


Sansevejlederen ApS

Sølundsgade 47, 8700 Horsens

CVR 38764179

Griberefleks i hånden


Griberefleksen i hånden bliver dannet hos fostret omkring 11 uger henne i graviditeten. Refleksen bliver yderligere udviklet efter fødslen, og den forbliver aktiv hen til ca. 4. måneders alderen. Griberefleksen i hånden bliver aktiveret, når der kommer et pres eller et  strøg på barnets håndflade. Når barnet bruger griberefleksen, vil det lukke hånden rundt om en genstand feks. din finger eller legetøj.


Griberefleksen bør aftage omkring 4 måneders alderen, som er en naturlig del af barnets udvikling. Forbliver refleksen aktiv efter 4 måneder vil barnet undgå at lægge vægt på arme og hænder. Derved vil barnet have svært ved at rejse sig på de strakte arme, og forsinkes så i udviklingen. Omkring 6-7 måneders alderen vil barnet normalt have udviklet forståelsen af at række ud efter noget og gribe det med hånden. Men hvis refleksen er aktiv vil det kunne føles ubehageligt, og derved undgår barnet det. Manglende kontakt med stimuli kan skabe grundlag for manglende udvikling af pincet grebet, som er vigtig for udvikling af finmotorik og håndskrift.


Når barnet udvikler sig finmotorisk vil det bruge hænder og fingrer med mere og mere præcision. Hvis griberefleksen fortsat er aktiv, vil det påvirke barnets udvikling, specielt finmotorik. Ofte vil man se, at barnet ikke kan holde korrekt på en blyant, de griber om blyanten for hårdt, de har ikke en pæn håndskrift, og de vender bogstaverne bagvendt. Det skyldes altså en aktiv griberefleks, som har gjort udviklingen af pincetgrebet svært, og barnet vil derfor fremadrettet have det svært med finmotorikken. 


I min klinik, ser jeg rigtig mange børn, med en aktiv griberefleks. Finmotorikken er sjældent børnenes største problem. Faktisk ser jeg flere og flere børn, som er så sensitive på hænderne, at de spænder op i hele kroppen, for at undgå berørelse af hænderne. De beskytter sig selv fra stimuli. Når barnet beskytter sig selv, vil det ofte trække sig fra sociale sammenhæng eller blive udadreagerende overfor omgivelserne. Som en konsekvens heraf kan nogle børn blive meget ængstelige. Ofte er barnet taktilsky. Barnets sprog som f.eks. tydelig artikulering kan også blive påvirket, da manglende samarbejde mellem hånd- og mundbevægelser vil forhindre udvikling af uafhængig muskelkontrol forrest i munden.


Har du mistanke om, at dit barn har aktive gribereflekser er der gode nyheder. Gribereflekserne kan trænes væk, således at de ikke kommer til at hindrer dit barns motoriske udvikling fremadrettet. Alle børn kan trænes, men hos handicappede børn er det min erfaring, at træningen tager længere tid. Men jo før et barn bliver trænet, jo nemmere er det at hjælpe det. 


Både på de babymotorik hold som jeg afholder samt de individuelle forløb med børn, arbejder vi målrettet med at få integreret reflekserne. Jeg har hentet inspiration fra følgende bøger og websites: 


The Symphony of reflexes, Bonnie L. Brandes, 2015 Quantum Reflex Integration Inc.


Last child in the woods, Richard Louv, 2005, Algonquin Books of Chapel Hill


The Rhythmic Movement Method, Harald Blomberg, 2015, Lulu publishing services


Sanseintegration hos børn, A. Jean Ayres, 2007, Hans Reitzel


Grundmotorik, Anne Brodersen & Bente Pedersen, 2004, Forfatterforlaget


Brug din krop, Anne Brodersen & Bente Pedersen, 2011, Forfatterforlaget


Teorien bag børns bevægelse, Bente Pedersen, 2001, Dafolo forlag


Integrated Learning Strategies, ilslearningcorner.com


Star Institute, spdstar.org

Cleaner, 4578 Marmora Road, Glasgow D04 89GR

Call: 1-800-700-6200

Email: mail@demolink.org